http://shmyo-fzy.web.nku.edu.tr/

Fizyoterapi Ön lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimFizyoterapi
Program DirektörüBölüm başkanı: Öğretim Görevlisi Demet Terzi Program Koordinatörü: Öğretim Görevlisi Hatice Sevil ARSLAN
Program TürüÖn lisans Programı
Kazanılan Derecenin SeviyesiÖnlisans
Kazanılan DereceMezun olunduğunda önlisans diplomasına sahip olunur. Ünvanı ise Fizyoterapi Teknikeri´dir.
Eğitim TürüTam zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıBu programa TYT puan türü sonuçlarına göre ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır.
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Namık Kemal Üniversitesi´nin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program AmacıTeknolojinin gelişmesi ve tıp alanındaki ilerlemeler sonucu tedavi imkanları ve yaşam süresi artmıştır. Bu bağlamda ülkemizde ve dünyada bir takım sağlık problemleri sonucu belli yetersizlik ve sakatlıklarla yaşamına devam etmek zorunda olan bireylerin sayısı da artmıştır. Bölüm sağlıklı veya engelli, yaşlı, yetişkin ya da çocuk bireylerde insan yaşamının aktif ve bağımsız olmasını sağlamak; yaşam kalitesini artırmak için bilimsel esaslara dayalı fiziksel, psikolojik, sosyal, çevresel ve toplumsal yaklaşımları içeren fizyoterapi çalışmalarını uygulayabilmek ve toplumun gelişimi ile üretkenliğinin artmasına katkıda bulunmak için geniş bir alanda hizmet verecek fizyoterapi teknikerleri mezun etmeyi hedeflemektedir.Bu program, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında bilimsel bir bakış açısı ve mesleki etik prensipler doğrultusunda, sağlıklı kişilerin fiziksel sağlıklarını korumak ve geliştirmek, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bozukluk, aktivite kısıtlanması ve katılım sorunları olan kişilerin işlevselliklerini ve aktivitelerini en üst düzeye çıkararak toplumsal katılımlarını sağlamak için gerekli bilgilerle değerlendirme, problem çözme ve klinik karar verme becerisine sahip, eleştirel, yorumlayıcı ve açıklayıcı bir bakış açısı ile bilimsel çalışmalar yapabilen, yaşam boyu öğrenme ve etkin disiplinler arası çalışma prensibi doğrultusunda alanda bilgi üretebilen fizyoterapi teknikerleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Mezunların Mesleki ProfilleriÜlkemizde ve dünyada fizyoterapi uygulamaları her geçen gün daha da önemli ve gerekli bir hale gelmektedir. ülkemizde de son yıllarda fizyoterapiye artan bir eğilim ve ihtiyaç oluşmaktadır. bu nedenle mezunlarımız oldukça geniş bir çalışma alanına sahiplerdir. Bu programdan mezun olanlar, sağlık personeli olarak kamu ve özel sektördeki hastanelerde, Ulusal ve uluslararası Yataklı Tedavi Merkezlerindeki (Üniversite, Devlet vb...), Ortopedi ve Travmatoloji, Nöroloji / Pediatrik Nöroloji, Psikiyatri, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Genel Cerrahi, Kardiyoloji, Kalp damar cerrahisi, Göğüs Hastalıkları - Göğüs Cerrahisi, Çocuk hastalıkları, Üroloji, Onkoloji, Kadın Doğum, Kulak-Burun-Boğaz, Tüm Yoğun Bakım Servisleri, Plastik Cerrahi Servisleri, Yanık Üniteleri, Romatoloji bilim dallarına ait servislerde, Acil Servis Üniteleri ve Diş Ünitelerinde, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde, Protez-Ortez üretim ve rehabilitasyon merkezlerinde, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri veren kuruluşlarda, Endüstri Alanlarında, Okullarda, Spor Kulüplerinde, Huzur Evlerinde, Mesleki Rehabilitasyon Merkezlerinde, kaplıca-kür Merkezlerinde, Dal Merkezlerinde, Evde Bakım Merkezlerinde sağlık turizmine yönelik otellerde özel veya kamu görevi yapabilirler.
Bir Üst Dereceye GeçişMezun öğrenciler Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde üniversitelerin Fizyoterapi Rehabilitasyon Bölümlerinde eğitim almaya devam edebilmektedirler.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az 1 arasınav 1 dönem sonu sınavı uygulanır. Uygulamalı derslerde Uygulama notları uygulama yerlerindeki değerlendirmeleri ya da öğretim elemanının kararına bağlı olarak 2. vize sınavı olarak notlandırılabilmektedir. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrenciler final sınavına girmek zorundadır. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre vize ve final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih, yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %40’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %60’inin toplamıdır.Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir.

 

Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir: 

Puan

Harfli Notu

Katsayı

Başarı Durumu

90-100

AA

4.00

Başarılı

80-89

BA

3.50

Başarılı

70-79

BB

3.00

Başarılı

65-69

CB

2.50

Başarılı

60-64

CC

2.00

Başarılı

50-59

DD

1.50

Başarısız

30-49

FD

1.00

Başarısız

0-29

FF

0.00

Başarısız

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar. Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ *

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Küçük Grup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha / Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme / Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri / Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 


(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-Alanında temel düzeydeki güncel kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
2-Alanında ulusal ve uluslar arası literatürü takip eder, sağlık hizmeti verdiği bireylerle ilişkilendirir ve gelişmeleri meslektaşları ile paylaşır.
3-Atatürk ilke ve inkılaplarının doğru anlaşılmasını sağlayarak, Atatürk’ün liderlik ettiği aydınlık yolda tüm insanlara eşit hizmet vermeyi en temel görevi olarak benimser.
4-Bilimsel gelişimi destekleyen araştırma, proje ve etkinliklere katılım sağlar.
5-Fizik tedavi teknikleri uygulamalarında sağlık bilişim sistemlerini kullanır.
6-Fizyoterapi uygulamalarında karşılaşılabilecek öngörülemeyecek sorunları çözmek konusunda yaratıcı fikirler öne sürebilir.
7-Güvenli iş ortamı gerekliliklerini, risk ve tehlikeleri yorumlama becerisine sahip olur.
8-Her bireyin değerini ve saygınlığını koruyarak, sağlığın korunması, geliştirilmesi, sürdürülmesi ve ihtiyaç duyulduğunda düzeltilmesi için gerekli tedaviyi anlar, açıklar ve etkin bir şekilde uygulayabilir.
9-Mesleki düzeyde nitelikli iletişim kurabilir ve terminolojiyi doğru bir şekilde kullanabilir.
10-Mesleki uygulamalarında sağlık hizmetleri yönetimi, davranış bilimleri gibi diğer alanlardan edindiği bilgiyi uygulamaları ile bütünleştirerek kullanır.
11-Sağlık alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak sağlığı değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm için planlanan çalışmalarda yer alır.
12-Sunduğu sağlık hizmetlerini etik ilkeler ve yasal düzenlemeler doğrultusunda sunar.
13-Sunduğu sağlık uygulamalarında farklı disiplinlerle iş birliği içersinde sorumluluk alır.
14-Temel düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur.
15-Uygulamalarında eleştirel düşünme becerisini kullanarak meslek bilgi ve deneyimini bilimsel ve güncel verilere dayandırır.
16-Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile alanı ile ilgili kanıta dayalı uygulamaları sunar.

Müfredat

Fizyoterapi Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2024-2025 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
FZT111 Anatomi-I 2 1 4
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
TLP101 Fizyoloji 2 0 3
FZT110 Fizyoterapide Temel Ölçme ve Değerlendirme 2 2 5
FZT206 Normal Motor Gelişim 2 0 3
FZT101 Tıbbi Terminoloji 2 0 3
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli GÜZ DÖNEMİ 1.SINIF SEÇMELİ DERSLER() 6
FZT108 Enfeksiyon Hastalıkları 2 0 3
FZT109 İş Sağlığı ve Güvenliği-I 2 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 30

2. Sınıf



2024-2025 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
FZT306 Bilgi ve İletişim Teknolojisi 2 2 3
FZT316 Fizik Tedavi Yöntemleri II 2 20 8
FZT314 Hidroterapi-Balneoterapi 2 0 3
FZT214 Masaj 2 0 3
FZT313 Romatolojik Hastalıklar 2 0 2
FZT310 Terapotik Egzersiz 2 0 2
Seçmeli GÜZ DÖNEMİ 2.SINIF SEÇMELİ DERSLER() 6
FZT308 Geriatrik Hastalıklar 2 0 3
İLY005 İlk Yardım 2 0 3
Seçmeli Üniversite Genel Seçmeli() 3
UNİSEC-SHMYO 007 Geriatrik Hastalıklar 2 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 30

Ders & Program Çıktıları Matrisi

FZT111 Anatomi-I
#
3302030320300023
3201010220100011
3202010220100023
4301000130001011
4302030240102022
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
3553333333333333
3553333333333333
3553333333333333
3553333333333333
3553333333333333
3553333333333333
3553333333333333
3553333333333333
3553333333333333
TLP101 Fizyoloji
#
0010000001201011
0010000001201011
0010000001201011
0010000001201011
0010000001201011
0010000001201011
0010000001201011
0010000001201011
0010000001201011
0010000001201011
0010000001201011
0010000101301011
0010000101301011
FZT110 Fizyoterapide Temel Ölçme ve Değerlendirme
#
3211021231022043
3211021231022043
3211021231022043
4312031332033043
FZT206 Normal Motor Gelişim
#
4323233555534134
4323233555534134
4323233555534134
4323233555534134
FZT101 Tıbbi Terminoloji
#
1431121251134321
4324432143313330
3303334342221241
3404343333322214
2512232344202323
2321312451221434
3324133253131332
1411321242032442
TDİ101 Türk Dili I
#
1011111121111111
1111111121111111
1111111121111111
1111111121111111
1111111121111111
1111111121111111
1111111121111111
1111111121111111
1111111121111111
1111111121111111
1111111121111111
1111111121111111
1111111121111111
1111111121111111
1111111121111111
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce)
#
1111111111111111
1111111111111111
1111111131111131
1111111111111111
1111121111111111
1111111111111111
FZT108 Enfeksiyon Hastalıkları
#
0211224422322133
1223122233223042
1322234443332143
3412214333434034
2210123324433143
FZT109 İş Sağlığı ve Güvenliği-I
#
1302005414234033
1302005414234033
1302005414234033
1302005414234033
1302005414234033
FZT306 Bilgi ve İletişim Teknolojisi
#
2324522222232223
2324533222222223
2324523222222223
2324523222222223
FZT316 Fizik Tedavi Yöntemleri II
#
3403040300201032
4302020300323022
3403040200312032
5402020200312032
4403030200201032
FZT314 Hidroterapi-Balneoterapi
#
4233131112233213
4432221332312033
4341122411424022
4322413323121224
4222342222212133
FZT214 Masaj
#
4322322331023112
3231230422034032
3323141233132144
1014222243224032
3102223114303123
3232333330222111
2222121421331130
FZT313 Romatolojik Hastalıklar
#
2122233223221144
3413122232332034
2323131331343132
3343421321211124
FZT310 Terapotik Egzersiz
#
2232122123322031
3332321211121021
2323233212222032
2231211122223112
FZT308 Geriatrik Hastalıklar
#
4403030422314044
2202020321211021
3303030321313033
3403030421213032
2403030421312022
2303020321202011
3303010221334011
İLY005 İlk Yardım
#
1210014111424022
0210013111321022
1110012011422022
2220013001423012
1210012211322022
2110014111423022
UNİSEC-SHMYO 007 Geriatrik Hastalıklar
#
3333333333444444444422222222222222222222111111111122222222221111111111444444444433333333331111111111555555555522222222223333333333111111111133333333334444444444
3333333333444444444422222222222222222222111111111122222222221111111111444444444433333333331111111111555555555522222222223333333333111111111133333333334444444444
3333333333444444444422222222222222222222111111111122222222221111111111444444444433333333331111111111555555555522222222223333333333111111111133333333334444444444
3333333333444444444422222222222222222222111111111122222222221111111111444444444433333333331111111111555555555522222222223333333333111111111133333333334444444444
3333333333444444444422222222222222222222111111111122222222221111111111444444444433333333331111111111555555555522222222223333333333111111111133333333334444444444
3333333333444444444422222222222222222222111111111122222222221111111111444444444433333333331111111111555555555522222222223333333333111111111133333333334444444444
3333333333444444444422222222222222222222111111111122222222221111111111444444444433333333331111111111555555555522222222223333333333111111111133333333334444444444
3333333333444444444422222222222222222222111111111122222222221111111111444444444433333333331111111111555555555522222222223333333333111111111133333333334444444444
3333333333444444444422222222222222222222111111111122222222221111111111444444444433333333331111111111555555555522222222223333333333111111111133333333334444444444
3333333333444444444422222222222222222222111111111122222222221111111111444444444433333333331111111111555555555522222222223333333333111111111133333333334444444444